Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

  • ziemniaki – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • koper włoski – 500 g
  • marchew – 200 g
  • oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
  • cząber – 4-6 łodyg
  • szałwia – 6 łodyg
  • liść laurowy – 1 szt.
  • bulion warzywny – 850 ml
  • mała biała fasola w puszce – 800 g
  • cytryna – 0,5 szt.
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.

ZOBACZ INNE PRZEPISY