Sałatka śledziowa z koprem włoskim i jabłkiem

Sałatka śledziowa z koprem włoskim i jabłkiem

  • śledź solony – 1 filet (1oog)
  • seler naciowy – 1 łodyga (45g)
  • jabłko – 1/2 szt. (75g)
  • koper włoski – 100g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5g)
  • jogurt grecki – 1 łyżka (20g)
  • miód pszczeli- 1 łyżeczka (6g)
  • przyprawy: koperek, ocet jabłkowy, sól, pieprz czarny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzia kroimy w paski. Selera naciowego drobno siekamy, najlepiej razem z listkami. Koper włoski kroimy na cieniutkie plasterki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy dużo świeżego koperku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę mieszamy z octem jabłkowym i polewamy tym sosem sałatkę.

ZOBACZ INNE PRZEPISY