Sałatka grecka z oliwkami

Sałatka grecka z oliwkami

  • rukola – 3 garście (60g)
  • ser feta – około 1/4 kostki (50g)
  • ogórek gruntowy – 2 szt. (80g)
  • pomidor – 1 szt. (120g)
  • cebula czerwona – 1/2 szt. (50g)
  • czarne oliwki – 1 łyżka (15g)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)
  • przyprawy: ocet jabłkowy, oregano, pieprz czarny, sól
  • chleb żytni na zakwasie – 1 kromka (30g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Na rukoli układamy pomidory, cebulkę i ogórki. Całość posypujemy pokruszoną w palcach fetą i całymi czarnymi oliwkami. Sałatkę polewamy oliwą i octem jabłkowym. Delikatnie oprószamy oregano, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z chleba żytniego na zakwasie.

ZOBACZ INNE PRZEPISY