Pierś z indyka pokroić na kawałki o grubości 2 – 3 cm, które później będzie można łatwo rozbić. Suszone pomidory (z połową zalewy), świeży czosnek i czosnek zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Rozbite filety posól odrobiną soli lub posyp ulubionymi ziołami, jeśli nie używasz soli. Na każdy kawałek mięsa rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów i zwiń mięso z piersi z indyka zawijając w folię aluminiową, tworząc tzw. zamknięcie na kształt cukierka. Na blachę, na której będziesz układać roladki, wlej bulion lub wodę z dodatkiem ziół – tak aby sięgał ¼ wysokości roladki. Wstaw do piekarnika i duś w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 35 – 45 minut. W tym czasie ugotuj kaszę i zblanszuj kalafiora lub przygotuj inne warzywa na dodatek. Po upieczeniu roladek z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami pozostaw 10 – 15 minut mięso w piekarniku, aby mięso chwilę odpoczęło. Potem wyjmij z folii aluminiowej i pokrój na plastry. Podawaj z kaszą lub ryżem i warzywami.